80% sjanse for å få fri

KameyamaI morra er planen å gå på fjelltur sammen med “fjellmannen” som jeg har skrevet om tidligere og som går i nabomenigheten. Det er bare en plan, da han vet ikke helt sikkert om han får fri fra jobben. Han har spurt sjefen sin om han får fri, men … det kan de aldri si helt sikkert. For to dager siden var det 80% sjanse, og i går var det 90 % sjanse for at han får fri. Og da håper jeg på at det er 100% i dag. Som du sikkert kjenner til, er arbeidslivet i Japan veldig hardt og arbeidsdagene blir laange. Derfor er jeg glad han tar fri og har lyst til å finne på noe sammen med meg. I morgen er det forresten 60% sjanse for regn..

Jeg har truffet venner fra hans fjellklubb, og snart får jeg sikkert bli med på en fellestur. Planen i morgen er at jeg skal vise han et fjell han har lenge hatt lyst til å bestige. Det er en halv time fra huset vårt og jeg gikk der sammen med Ruth og Paul (broren til Ruth) for om lag tre uker siden. Gøy fjell, men bratt..

Det å få være sammen med menn er ganske eksklusivt her i Japan. Damer slutter å arbeide etter at de får barn. Og får da enormt mye fritid. Språklæreren min var veldig glad for at jeg var sammen med menn slik at jeg ikke begynner å snakke feminint 🙂

Arbeidslivet i Japan

Offisiell arbeidstid er i de fleste tilfeller 9-18, men de aller fleste kommer inn før, og jobber flere timer etter klokken 18. Når arbeidsdagen er over, kanskje ikke før rundt 20-21, går kollegene ut sammen for å spise, drikke og kanskje synge karaoke. Jobben er stort sett livet ditt i Japan. Nå som kvinnene også satser på karrieren, har fødselstallene falt dramatisk. Det er ikke mye tid til familieliv når man tilbringer så mye tid på jobb. Heldigvis begynner trenden å gå mot mindre arbeid og mer fritid.

Arbeidsuke: Offisielt 40 timer, men mange jobber mer enn 60 timer

Arbeidstid: 8-9 til 20-21

Lunsj: En time

Ferie: To til fire uker + 12 helligdager, men de fleste tar bare litt ferie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *